Naj les ostane lep

Delo Tišlerije

Kot že naslov sam pove, vam bomo skušali podati nekaj nasvetov in smernic, kako vzdrževati in negovati les ter lesene izdelke. Napisano je povzeto iz naših dosedanjih izkušenj pa tudi iz povratnih  informacij od vas, naše drage stranke.

Les je naravni material in kot tak v neprestanem gibanju. Največji delež pri delovanju lesa ima voda oziroma vlaga, saj se les ob spreminjanju svoje vlažnosti krči ali širi. To pa povzroča deformacijo oblike lesa, katere posledice so večinoma le vizualne narave. Lahko pa krčenje in širjenje lesa povzroči tudi zmanjšano uporabnost in trajnost izdelkov.
Za preprečitev deformacij lesenih izdelkov lahko veliko storimo tudi in predvsem mi sami. Kjer in kadar je možno lesenih izdelkov ne izpostavljamo prekomerni vlagi, pa tudi prekomerni vročini ne. Po drugi strani pa je pomembno, da je, sploh v času kurilne sezone, v prostoru vedno dovolj vlage. Opažamo namreč, da se največ deformacij lesenih izdelkov pojavlja ravno v času kurilne sezone, ko zaradi ogrevanja pride do pomanjkanja vlage v prostorih in s tem posledično do izsušitve lesa. Ena dokaj učinkovita rešitev je namestitev vlažilnikov na radiatorje, če kako drugače ne moremo uravnavati vlage v prostoru. V zelo vlažnih prostorih pa priporočamo zračenje, da gre vlaga ven iz prostora in ne v les.

Osnovna delitev lesenih izdelkov je ta, da razlikujemo izdelke za zunanjo in notranjo uporabo, s tem pa se dokaj razlikujeta tudi vrsta in način zaščite oziroma vzdrževanja.

NOTRANJI IZDELKI

Za te izdelke je značilno, da niso izpostavljeni vremenskim vplivom in večjim temperaturnim spremembam, pa tudi UV žarkom bolj malo. Če spet malo (površno) notranje lesene izdelke razdelimo v kategorije, bi rekli takole:

Lakirani izdelki:

To je v glavnem ploskovno in notranje stavbno pohištvo. Značilnost lakiranih izdelkov je ta, da jih je lažje čistiti in negovati, so pa hladnejši na otip, saj lak *ukrade* toplino lesa. Vzdrževanje lakiranega pohištva je dokaj enostavno – v glavnem gre za čiščenje z namenskimi čistili ali le z vlažno (NE mokro) krpo. Če pride do obrabe laka, je potrebno površino v celoti ponovno obrusiti in pripraviti za lakiranje ter seveda ponovno polakirati. To opravilo pa v večini primerov zahteva mojstra za les.

Oljeni izdelki:

Tudi pri površinski zaščiti lesa z oljem lahko rečemo, da je uporabna pri večini ploskovnega in notranjega stavbnega pohištva. Glavna razlika med lakom in oljem je ta, da pri oljenju površine lesa ne zapremo tako zelo kot pri laku, tako da ostane les na dotik topel, bolj naraven. Slabost oljenja je, da les ostane bolj dovzeten za vplive vlage kot pri lakirani površini. Zato pri oljenih lesenih izdelkih svetujemo čiščenje s čim manj vlažnimi krpami, kjer je možno pa le brisanje s suho krpo.

Velika prednost oljenih izdelkov je v tem, da je oljeno površino veliko lažje obnavljati in da to v večini primerov lahko storite kar sami. Les je potrebno le dobro očistiti in rahlo obrusiti. Na očiščeno površino enakomerno nanesemo olje z gobico ali krpico, po približno 15 do 30 minutah pa s suho krpo površino še enkrat obrišemo, da odstranimo olje, ki je ostalo na površini oziroma ga les ni vpil. S tem preprečimo, da bi na površini nastali madeži.

Oljenje opravimo vsaj dvakrat, lahko pa tudi večkrat – recimo ladje in čolni so oljeni tudi do 12x. Med vsakim oljenjem površino čisto na rahlo obrusimo s finim brusnim papirjem. Priporočljiv razmak med oljnimi nanosi je za večino olj 24 ur.

POZOR:  krpice, ki so prepojene z oljem, je potrebno namočiti v vodi ali sežgati!!! Lahko namreč pride do samovžiga – preverjeno se je pripetil na dvorišču naše delavnice 🙁

Na trgu so na voljo različna olja. Za oljenje izberite tisto, ki je najbolj primerno za določen leseni izdelek – glede na njegovo uporabnost. Najbolje se je malo posvetovati s prodajalcem ali pa s Tišlerjem, katero olje uporabiti.

Naj ob navedbah o oljenju povemo tudi to, da lahko nekatere vrste lesa listavcev ob stiku z vlago izločijo tanin (predvsem hrast, kostanj, oreh, …). Tanin se vidi kot potemnitev površine lesenega izdelka in je le lepotna napaka. Tam, kjer je prisotno izpiranje izdelka oziroma stalna vlažnost, pa lahko nastanejo sledovi tanina tudi na površinah, ki se jih izdelek dotika. Če te površine niso porozne, se da sled tanina dokaj enostavno očistiti z gospodinjskimi čistili, pri poroznih površinah, ki pridelo v stik s taninom, pa je čiščenje veliko težje ali celo neizvedljivo. Tako da, kjer in če je možno, imejte oljene izdelke čim bolj na suhem.

Surovi izdelki:

Tu gre v glavnem za manjše izdelke, ki jih uporabljamo predvsem v gospodinjstvu. Večinoma so primerni tudi za pranje v pomivalnem stroju, sploh če so iz enega kosa lesa oziroma niso lepljeni. Njihova površina navadno rahlo obledi. Če želite spet svež videz lesa, pa površino preprosto le obrusite.

ZUNANJI IZDELKI:

Za les oziroma lesene izdelke, ki so zunaj, je značilno, da so veliko bolj izpostavljeni temperaturnim razlikam in vremenskim razmeram. To pomeni, da jih je potrebno veliko bolj zaščititi kot notranje lesene izdelke.

Najboljša zaščita za zunanje lesene izdelke je globinska impregnacija, kar v praksi pomeni, da les potopimo v posebne bazene z impregnacijskim sredstvom.  Podobno kot pri notranjih izdelkih, pa lahko zunanje izdelke zaščitimo z za zunanje izdelke namenjenimi laki oziroma lazurami ali tudi z oljem primernim za zunaj. Ali pa jih sploh ne zaščitimo. Vse je odvisno od vrste lesa, uporabnosti in namembnosti izdelka ter tudi od okusov in želja vas, naših strank.
Glede na naše izkušnje je zelo pomembno, da se, kadar je les moker, lahko le-ta čim prej posuši. To v praksi pomeni, da je izdelek že v osnovi zasnovan tako, da z njega čim lažje odteče voda oziroma da se lahko čim hitreje posuši. Največ težav namreč nastane tam, kjer je stalna prisotnost vlage, saj les navadno začne gniti in trohneti ali pa ga napade lesna goba in drugi škodljivci. Prav tako pa tudi redno vzdrževanje oziroma obnavljanje premaza zelo podaljša življenjsko dobo izdelkov in lesa zunaj nasploh.

ZA KONEC …

… pa naj vam še zaupamo, da smo vam za vsa vprašanja iz naslova nege in zaščite lesa ter lesenih izdelkov z veseljem na voljo. Če bomo vedeli in znali, vam bomo pomagali in svetovali. Če pa ne, vas bomo usmerili na tiste, ki  poznajo odgovore. Da vaš Les le (p)ostane zdrav in lep 🙂

Ekipa Tišlerije

Podaj komentar

Tvoj e-naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *